De organisaties en bedrijven die hun bijeenkomsten en evenementen op Landgoed Zonheuvel organiseren doen dat vaak vanuit een duurzame ambitie.
Het platform Circulaire-IT.nl organiseert sinds drie jaar hun jaarcongres op het landgoed. Een platform dat sterk groeit en impact realiseert met partners als Microsoft en HP. Tijd om kennis te maken met oprichter en drijvende kracht Eric Luteijn.
Luteijn: “Circulaire-IT is een informatie- en achtergrondplatform. Een bron van informatie voor iedereen die bezig is met duurzame, groene IT. Het draait hierbij om het terugdringen van IT-afval. We willen de duurzame IT nadrukkelijk op de zakelijke kaart krijgen en een netwerkorganisatie zijn waarbij mensen tot nieuwe ideeën, inzichten of business komen. Het is een uniek platform in Nederland, zelfs in Europa.”
Je zegt uniek. Dat is opvallend in tijden waarin duurzaamheid hoog op de agenda staat. Heb je daar een verklaring voor?
“De fabrikanten hebben (nog) een focus op het eindproduct, op het leveren van nieuwe soft- en hardware. Daar zijn de targets in de industrie aan gekoppeld. Die producten hebben na een aantal jaar geen bedrijfseconomische waarde meer en worden afgeschreven maar zijn eigenlijk gewoon nog jaren prima bruikbaar; wellicht niet voor de grote bedrijven, maar de kleine en middelgrote bedrijven kunnen prima werken met refurbished producten zoals laptops. In een aantal gevallen is deze groep van gebruikte apparatuur bijna even groot als de nieuwe, en wordt er aan die kant bijna net zoveel verdiend. Maar velen weten dat niet. En dit onderbelichte deel van de keten was voor mij de motivatie om het platform te beginnen.”
Is er wel sprake van een kentering?
“Ja, dat is nu wel echt aan het veranderen. Duurzame IT neemt alleen maar aan urgentie toe. Iedereen is bezig met de CO2-footprint, al dan niet onder maatschappelijke en morele druk maar ook zeker vanwege de wetgeving, denk aan de CSRD-rapportage, die sturend is voor veranderend gedrag. Het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, om organisaties die goed willen doen. Want waarom zou je iets weggooien wat nog prima werkt? Of waarom zou je de apparatuur geen langere levensduur geven?”
Luteijn vervolgt: “Er is een heel groot ecosysteem van bedrijven die bezig zijn met deze transitie. In Nederland zijn er maar liefst 800 bedrijven in de IT-sector die andere bedrijven helpen om te verduurzamen, met advies, producten en diensten. Als bedrijf of organisatie kun je je ogen niet meer sluiten hiervoor en moet je je goed realiseren dat hardware waarde vertegenwoordigt. En als je het niet meer gebruikt dat het dan nog steeds waarde heeft. Er zijn gespecialiseerde ITAD-partners om het op een goede wijze een tweede leven te geven of op een goede manier af te voeren.”
Uiteindelijk spelen jij en ik, de eindgebruiker, toch ook een redelijk cruciale rol?
“Zeker. Kijk, ik ben geen groene ridder, maar ik vind wel dat je verantwoord om moet gaan met al die apparatuur. Ik schaam me soms dood als ik zie wat er allemaal bij de stort wordt weggegooid. Zit er een deukje in? Weg ermee. Ik koop wel een nieuwe. Terwijl het nog prima functioneert. Als het gaat om gedragsverandering dan hebben we nog een lange weg te gaan.”