Inmiddels is het een traditie: de VHV organiseert samen met SBI Formaat een jaarlijkse bijeenkomst over een thema waar ondernemingsraden, werknemers, werkgevers en hun organisaties, maar ook toezichthouders hun tanden in kunnen zetten. Dit jaar – op vrijdag 5 september – gaat de bijeenkomst over grensoverschrijdend gedrag. 

De Internationale Arbeids Organisatie (IAO/ILO) heeft in 2019 een verdrag over de uitbanning van geweld en intimidatie op het werk het licht doen zien, waarin onder meer wetgevings- en handhavingsverplichtingen zijn opgenomen. Het verdrag is intussen door zo’n 50 staten geratificeerd. Daaronder vrijwel alle West-Europese landen, alleen in Nederland is dat 6 jaar na totstandkoming van het verdrag nog steeds niet gebeurd.

Een organisatiecultuur waar de spanning van grensoverschrijdend gedrag voelbaar is, draagt niet bij aan het werkgeluk van mensen, en kan funest zijn voor de organisatie als geheel. Op 5 september kijken we niet alleen naar de incidenten en hoe daarmee om te gaan, maar ook vanuit welke waarden je samenwerkt binnen een organisatie. Inclusief de vraag wie bepaalt welke waarden van belang zijn.

Grensoverschrijdend gedrag kent daders en slachtoffers, maar ook toeschouwers. Welke rol spelen zij? Hoe ga je als bestuurder, leidinggevende, ondernemingsraad of als collega om met signalen?
Regelmatig hoor je uitlatingen als: ‘je mag tegenwoordig ook niets meer.’

Je kunt het ook anders benaderen: misschien heeft het nooit gemogen, maar zijn we nu mondig genoeg om dergelijk gedrag aan de kaak te stellen? In hoeverre valt er objectief vast te stellen wat wel en niet grensoverschrijdend is? En in hoeverre bestaat het risico dat de term grensoverschrijdend gedrag te snel gebruikt wordt? Allemaal vragen, die je in organisaties, waar mensen samenwerken, kunt tegenkomen.

Programma
We hebben drie gerenommeerde sprekers uitgenodigd. Zij belichten het onderwerp vanuit werknemersperspectief, vanuit de wetenschap en vanuit werkgevers/ toezichthouders.
De sprekers hebben in ieder geval de opdracht om vijf tips mee te geven aan ondernemingsraden.
Deelnemers komen ook zelf aan het woord tijdens een rondetafelsessie. En ook vanuit de zaal verwachten we vijf tips over grensoverschrijdend gedrag, bestemd voor de medezeggenschap.

Praktisch

Datum: vrijdag 5 september 2025
Tijd: van 14 tot 17 uur – inloop vanaf 13.30
Locatie: bij SBI op Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98 te Doorn
Aanmelden via secretaris@vakbondshistorie.nl of info@stichtingSBI.nl

Deelname is gratis


Programma

13.30 uur         Inloop koffie/thee

14.00 uur         Opening door Agnes Jongerius, voorzitter VHV

14.10 uur         Visie op grensoverschrijdend gedrag historisch perspectief  door:
Catelene Passchier, voorzitter Werknemersdelegatie in de ILO, drijvende kracht acht de ILO-Conventie 190 Verdrag inzake het uitbannen van geweld en intimidatie op de werkvloer.

14.35 uur         Visie vanuit werknemersperspectief. Inleiding door:
Alie Kuiper (deskundige in beleid over ongewenste omgangsvormen)

15.00 uur         Visie Vanuit werkgevers/ toezichthouders perspectief Inleiding door:
Esther van den Berg
(advocaat, mediator arbeidsrecht AWVN)

15.25 uur         Interview over de tips met drie voorzitters van ondernemingsraden

15.45 uur         Korte pauze

16.00 uur         Rondetafel-sessies

16.55 uur         Sluiting door Jaap Jongejan, directeur-bestuurder SBI

17.00 uur         Hapje, drankje en napraten