In een serie interactieve kasteellezingen worden er relevante maatschappelijke thema’s besproken aan de hand van recent gepubliceerde boeken. In het voormalige woonhuis van schrijver/dichter Maarten Maartens zijn verschillende schrijvers te gast en word je tijdens een driegangendiner aan het denken gezet over maatschappelijke vraagstukken. De avonden worden omlijst door live muziek, een prachtige locatie en goed gezelschap.
Kasteellezing #1 Ubuntu en Waarom zeggen we niet wat we vinden?
Vertrekpunt is het boek ‘Waarom zeggen we niet wat we vinden? Van Jan Hille Noordhof Op naar een open en veilige bedrijfscultuur’ van Jan Hille Noordhof. Dit boek gaat over psychologische veiligheid op het werk. Jan Hille legt uit hoe we een open en veilige bedrijfscultuur kunnen creëren. Organisaties met een open cultuur zijn de winnaars van de toekomst. Niet alleen is het cruciaal voor een wendbare organisatie, maar je voelt je ook meer betrokken als jouw mening telt.
Datum: dinsdag 23 mei
Meer informatie
Kasteellezing #2 ‘Meer zien van jezelf’ door Rens van Loon
Tijdens deze kasteellezing vertelt Rens van Loon alles over zijn nieuwste boek ‘Meer van jezelf zien – Een praktisch perspectief’. Kan je auteur van je leven worden zonder vooraf een plan uit te stippelen? Dat kan als je kunt zien hoe bijzonder het leven is, wat je toevalt in positieve en negatieve zin. En dat je leven zo weer voorbij kan zijn. Verspil je tijd niet. Maak er iets moois van. Zoals een kind onbevangen naar de wereld kijkt droomt over wat zij later wil worden. Blijf open voor wat het leven je te bieden heeft. Zorg dat je op koers blijft, dat je trouw blijft aan jezelf.
Datum: woensdag 21 juni
Meer informatie
Kasteellezing #3 Jessica den Outer – Rechten voor de natuur
Kan de natuur rechten krijgen? De Waddenzee, Amelisweerd of de Maas? In het boek Rechten voor de natuur presenteert Jessica den Outer de snelst groeiende juridische beweging van de eenentwintigste eeuw: Rechten voor de Natuur. Op steeds meer plaatsen in de wereld worden rivieren, bossen en bergen aangewezen als rechtspersonen, zoals ook bedrijven dat zijn. De natuur heeft recht om te bestaan, te floreren, te gedijen en ecologische processen in stand te houden. Den Outer dook in de verhalen achter de juridische emancipatie van kwetsbare ecosystemen in zeven landen – van de mystieke Whanganui-rivier in Nieuw-Zeeland tot het immense Amazone-regenwoud in Colombia. Het zijn bijna altijd bezorgde burgers geweest die hebben gezorgd voor veranderingen in de wet.
Datum: woensdag 13 september
Meer informatie
Kasteellezing #4 Marjan Slob – Door de bomen het huis
Houtbouw is een idee waar Marjan heel vrolijk van wordt, omdat het een serieus goed groen plan is. Wat haar betreft gaan we grootschalig aan houtskeletbouw doen! Maar voor hout is het kappen van bomen nodig, en zo’n functionele kijk op majestueuze levende wezens vindt zij – net
als veel andere mensen – ook ongemakkelijk. Het is belangrijk om dat ongemak te erkennen, vindt Marjan.
Voor haar boekje Door de bomen het huis heeft Marjan verschillende belevingswerelden rond bomen, bos, landschap en houtbouw onderzocht. Die belevingswerelden zal ze deze avond presenteren, met als doel om verschillende waarden rond bomen in gesprek te brengen. En samen te bedenken hoe een duurzame droom democratisch gestalte kan krijgen. Door de bomen het huis is uitgegeven door Pluim in samenwerking met De Groene Amsterdammer.
Datum: donderdag 26 oktober
Meer informatie
Kasteellezing #5 Joyce Bergvelt – Commandeur van de Kaap
Commandeur van de Kaap vertelt het verhaal van Simon van der Stel, commandeur en later gouverneur van het zeventiende-eeuwse Kaap de Goede Hoop. Het idyllische, door wijngaarden omgeven Stellenbosch is naar hem vernoemd. Hij was de oprichter van het wereldberoemde wijnlandgoed Groot Constantia, en de kleinzoon van een slavin die later zelf meer dan honderdvijftig slaven zou bezitten.
Datum: vrijdag 15 november