Een goed gesprek tussen medewerker en leidinggevende

Het belang van een goed functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek neemt toe. We moeten allemaal langer werken en dat willen we graag met plezier en in goede gezondheid doen. In het hedendaagse HR-beleid is er daarnaast steeds meer aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers. De basis voor een goed HR-beleid is een goed gesprek tussen leidinggevenden en medewerkers.

Maatwerktrainingen

Het effectieve functioneringsgesprek - beoordelingsgesprek

SBI Formaat heeft gemerkt dat er vaak wat weerstand is tegen het functioneringsgesprek. 

Veel medewerkers weten niet zo goed wat zij in het gesprek kunnen verwachten. Vaak wacht men dan maar af wat er gaat komen. Ook leidinggevenden hebben soms wat koudwatervrees om de gesprekken te voeren. Medewerkers aanspreken op hun prestaties kan spannend zijn. Soms voert men de gesprekken omdat dit nu eenmaal hoort.

SBI Formaat vindt dit jammer, want op deze manier wordt er onvoldoende rendement uit de gesprekken gehaald. Daarom hebben wij de cursus Het effectieve functioneringsgesprek ontwikkeld. In deze cursus leert de medewerker wat hij/zij kan doen om zich goed voor te bereiden op het gesprek. Het is een praktische training met veel oefeningen en opdrachten. De ervaring leert dat de deelnemer aan het eind van de training klaar is voor zijn gesprek. Wij hebben ook een variant ontwikkeld voor leidinggevenden waarin uitnodigende gesprekstechnieken en het creëren van een goede sfeer centraal staan.

De training wordt sinds een aantal jaren regelmatig gegeven in diverse sectoren zoals de Rijksoverheid (Functiegebouw Rijk), woningcorporaties, bouwnijverheid, betonindustrie en textielindustrie. Wij horen van deelnemers dat zij de training als een zeer praktisch hulpmiddel ervaren en dat ze het geleerde direct kunnen toepassen in hun gesprekken.

In de training functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek leren medewerkers en leidinggevende zicht goed voor te bereiden op het functioneringsgesprek. Een goed functioneringsgesprek valt of staat met de voorbereiding!